Geocaching

Wat is geocaching?

Geocaching is een vorm van schatzoeken en het woord cache betekent letterlijk tijdelijke opslagruimte. Geocaching wordt over de hele wereld gedaan. Caches liggen vaak in de natuur, maar ook wel in de stad. Alle plekken waar een kistje ligt verstopt, vind je op de website geocaching.com, of in de app.  Een account kun je hier gratis aanmaken.

Iemand verstopt ergens op de wereld bijvoorbeeld een doosje met een logrol of logboekje. De coördinaten van die verstopplaats – ook wel waypoint genoemd – worden op internet gezet. Als geocacher kun je vervolgens – aan de hand van die coördinaten en je GPS op zoek gaan . Als  je op de locatie van het Waypoint bent, dien je nog wel de cache daadwerkelijk te vinden met je ogen en handen. 

Als je de schat (de cache) hebt gevonden, schrijf je jouw naam op de logrol en op de website (of app) zodat de eigenaar en andere mensen kunnen zien dat je hem hebt gevonden.

mijn GPS

Geschiedenis

Het cachen is ooit in Engeland begonnen, in Dartmoor om precies te zijn. Natuurgids James Perrott verstopte in 1854 een jampotje bij Cranmere Pool, een oud meer. Tijdens rondleidingen gaf James aanwijzingen om de schat te vinden. Hij vertelde wat de bedoeling was. Vinders van ‘Perrott’s Pot’ konden er brieven in stoppen. Die werden dan door de volgende vinders op de post gedaan. Zo konden schatzoekers laten zien dat zij de pot hadden gevonden. (bron: Wikikids)

Mijn geocaching-carrière

Mensen die aan geocaching deden, waarschuwden mij al. “Voor je het weet, ben je eraan verslaafd”, vertelden ze enthousiast. Het was 9 september 2016, op vakantie in Maidenhead (Engeland) toen ik de proef op de som nam. Zou het mij lukken om zo’n cache te vinden en zou ik het leuk vinden? 

Het was in het Guards Club Park, in de buurt van de prachtige oude Maidenhead Bridge uit 1904, waar ik mijn eerste cache On Guard vond. En het klopt wat ze zeiden over die verslaving, want inmiddels (april 2023) ben ik ruim 1.800 caches verder.  

de Maidenhead Bridge uit 1904
aantal caches dat ik gevonden heb in de wereld (stand op 1-4-2023)

Zelf caches leggen

Na 2 jaar geocache-ervaring met zoeken, moest het er toch maar eens van komen: zelf caches plaatsen. In oktober 2018 heb ik een tweetal caches verstopt in Meppel. De cache Het Zwarte Pad is een traditionele cache met moeilijkheidsgraad van 1 ster, die inmiddels  zo’n 450 keer gelogd is. Mijn tweede cache is de Waterberging Engelgaarde, heeft een moeilijkheidsgraad van 2 sterren, is alleen voor zgn. Premium-leden en is ruim 200 keer gelogd.
In mei 2021 heb ik mijn 3e cache Joepie! geplaatst, ter nagedachtenis aan onze hond Joep en is bijna 100 keer gelogd.

zwarte pad 1
cache Het Zwarte Pad
cache Joepie!
brug Engelgaarde 2
cache Waterberging Engelgaarde

Verschillende soorten caches

Je hebt verschillende soorten geocaches. Dit zijn er een paar:

  • Traditionele cache: dat is de eenvoudigste cache. Je zendt je coördinaten naar je GPS en je kan op pad.
  • Mysterie cache: hierbij moet je eerst een vraag op de site beantwoorden en dan kan je naar de plek toe waar de cache ligt.
  • Earth cache: er ligt geen cache maar je moet een paar vragen beantwoorden en de antwoorden opsturen.
  • Multi cache: bij deze cache moet je vragen beantwoorden en uit die vragen komen twee letters en vijftien cijfers en dan kom je op de plek waar de cache ligt.
  • Virtual cache: hier ligt ook geen cache maar je moet een foto maken van de plek en die dan op de site uploaden.